Kläder

Som sportfiskare vistas du mycket i naturen och därför är det viktigt att du klär dig rätt när du ger sig ut på fisketur. Med sköna och tåliga kläder håller du dig varm och ditt fiske blir behagligt. Dessutom har bra fiskekläder speciella fickor som är praktiska när du vill förvara din utrustning under fisketuren. Det viktigaste syftet med kläderna är förstås att hålla dig varm och torr men ibland kan klädseln även påverka fångsten. Många fiskarter är nämligen rätt duktiga på att se vad som händer ovanför vattenytan och genom att använda dig av kamouflerade kläder gör du det svårare för fiskarna att få syn på dig.

En fiskare i kläder för vinterfiske

Kläder för varma dagar

Vid varmt väder väljer många fiskare att bära t-tröja på överkroppen. T-tröjor är idealiska kläder när du fiskar eftersom de är lätta och bekväma. Vilken typ av tröja du väljer beror på tycke och smak. Många gillar bomullströjor eftersom de brukar vara skönast. På sommaren, när det är soligt ute, lönar det sig att välja ljusa färger för att undvika överhettning. Komplettera din t-tröja med en praktisk fiskeväst. Det finns ett stort utbud av fiskevästar på marknaden och de är anpassade för att låta dig förvara din utrustning. Bra västar är oftast gjorda av tjocka material som skyddar dig mot vassa krokar och stötar.

Förutom vanliga t-tröjor finns det dessutom fiskeskjortor som är specialdesignade kläder för sportfiskare. Skjortorna har fickor anpassade för sportfiske. De är gjorda av lätta och snabbtorkande material som skyddar dig mot sol och vind. Många skjortor är utrustade med ventilerande foder i ärmar och rygg som skapar ett optimalt luftflöde och håller dig sval i varmare temperaturer. Många fiskare väljer vanliga jeans eller kamouflerade byxor på underkroppen men det finns även speciella fiskebyxor. Fiskebyxorna har liknande egenskaper som skjortorna: de är utrustade med fickor som gör det lätt att förvara utrustning och är gjorda av lätta men hållbara material som skyddar mot väder och krokar.

Fiskekläder för tuffa förhållanden

När vädret blir kallare räcker det inte med t-tröjor och fiskeskjortor, utan då behövs varmare kläder. Speciellt om du sysslar med vinterfiske, som pimpling, är det väldigt viktigt att du klär dig varmt för att förhindra förfrysningsskador. Bäst klär du dig genom att använda den så kallade flerskiktsprincipen, där många tunna plagg ger bättre skydd än några få tjocka. Idag väljer många vinterfiskare att köpa flytoveraller. Flytoverallerna ger ett omfattande skydd mot kyla, väta och vind. Om du går genom isen med en flytoverall så skyddar den dig dessutom mot det kalla vattnet och ser till att du hålls flytande. Flytoverallen kostar några tusenlappar men det är en smart investering.

Om du fiskar stående i vattnet behöver du ett par praktiska vadarbyxor. Det finns olika typer av vadarbyxor som lämpar sig för olika vattentemperaturer. I Sverige är vattnet för det mesta rätt kallt och därför är det klokt att köpa ett par neoprenvadare som skyddar mot kylan. Det går dock bra att använda tunnare typer av vadarbyxor i kallare vatten så länge du har varma kläder under. Idag finns det dessutom speciella fleeceställ som ger skön värme och som kan bäras under vadarbyxorna.

Välj rätt kläder

Kläderna är en essentiell del av sportfiskarens utrustning. En sportfiskares kläder bör fylla många funktioner. Det viktigaste är såklart att fiskaren hålls varm och torr men kläderna bör även vara flexibla så att fiskaren kan röra sig obehindrat under fisket. Fiskekläder med praktiska fickor och andra förvaringsmöjligheter och funktioner gör fisket smidigare. Det är viktigt att du anpassar dina fiskekläder efter årstid, väderförhållanden och typ av fiske. När du pimpelfiskar på vintern behöver du förstås helt andra kläder än när du flugfiskar på sommarhalvåret. Tänk dessutom på kamouflering och ljudnivå när du väljer dina fiskekläder. Med kamouflerade fiskekläder i lätta och tysta material minskar du risken att fiskarna upptäcker dig.