Rullar

Rullar finns i många olika utföranden

För människor som tycker om att fiska ligger en stor del av glädjen i detaljerna. Det rör sig inte bara om att ställa sig vid ett vattendrag och försöka dra upp en fisk, utan det handlar också om att utföra varje steg dit med full precision. Ett sätt är att se till att man har de allra bästa redskapen. Vana fiskare brukar bygga upp sin fiskutrustning själva och där spelar metspöets rullar en central roll. Det finns massor av olika parametrar som har betydelse när det handlar om att få tag i rätt rullar, bland annat är vikten på linan avgörande.

Rullar för dapping

Att samla på rullar kan tyckas lite märkligt för den som inte är insatt i fiskevärlden, men för den som ägnar sig åt sportfiske är det en stor sak. Fiske är kanske bara en hobby för de flesta men några ägnar sig åt detta på stort allvar. I sådana fall är det viktigt att göra det på rätt sätt. Det finns vissa fiskerullar som låter linan glida ut trögt medan andra modeller är mer löst åtsittande. Vilken rulle du väljer kan ha betydelse för den potentiella fångsten som du drar upp, men det handlar även om utmaningen i själva fiskandet.

En rulle med löst sittande lina kan göra så att du har möjlighet att få ut ditt bete flera meter, till skillnad från andra modeller. Det kan vara användbart om du befinner dig vid en stor sjö och till exempel vill ägna dig åt dapping. Det är en gammal form av fiske där man arbetar med lång lina och nästan vill försöka få linan och betet att se viktlöst ut. Om du vill bli expert på detta område inom sportfiske är det bra att köpa in rätt slags rullar, så att du inte försöker åstadkomma något med redskap som gör det omöjligt.

Rullar från förr

Precis som med många andra samlarobjekt har åldern en stor betydelse. Människan har fiskat under alla tider men det är inte alltid som hon har använt sig av bra material. Runt 50-talet började flera fiskare experimentera med olika typer av rullar eftersom man märkte att detta gjorde skillnad för fångsten. Det blev även en annorlunda sak att utföra själva fiskandet eftersom vissa fiskerullar var mer praktiska än andra. Den franske ingenjören Maurice Jacquemin uppfann en känd rulle år 1948 och det är ett av de mest eftertraktade samlarobjekten idag. Denna är dock väldigt svår att få tag i både i Sverige och utomlands.

Många rullar har bara tillverkats under viss tid och sedan aldrig återvänt till produktionsbandet varför antalet exemplar är begränsade. En rulle håller trots allt ganska länge, om man inte ger sig på mer äventyrligt fiskande där man sliter av linan var och varannan dag. Några rullar av de äldre modellerna är inte tänkta att användas om de köps av en samlare, utan dessa tingestar är bara till för att visas upp. En del är gjorda i metall som har blivit dekorativt målat i rött och svart. De mest populära samlarrullarna kommer ifrån 50-talet men det finns vissa som är ännu äldre än så. I Sverige finns det många olika klubbar som har bildats med just detta syfte, det vill säga att förena människor som samlar på olika typer av fiskeredskap.

Drag i linan

Att samla på fiskerullar är inte så ovanligt som många kanske tror. Många som fiskar ser inte själva fiskandet som en hobby utan snarare som en livsstil. Om man verkligen tycker om någonting är det roligt att ägna den aktiviteten mycket intresse, något man kan göra genom att till exempel samla på rullar. Under årens lopp har det tillverkats många olika häftiga rullar som är väldigt eftertraktade idag. Vissa är väldigt avskalade i sitt utseende men kan vara värda flera tusen kronor om man bara hittar rätt köpare. När man väl tycker att ens behov av fiskerullar har stillat, kan man gå vidare till att samla på fiskedrag, de brukar nämligen också vara värdefulla objekt.